Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi, muhaliflerin başarılı mücadelesi ile çökertildi…
Uzun süre yaşanan sessizlikten sonra 27 Kasım’da tekrar harekete geçen Suriyeli muhalifler, 30 Kasım’da Halep’i ve Tel Rıfat’ı aldıktan sonra yürüyüşlerini sürdürerek son olarak Şam’ın kontrolünü de ele geçirdi.
Suriyeli muhaliflerin ilerleyişi sürerkenSednaya Hapishanesi’nden dikkat çeken görüntülere ve bilgilere ulaşıldı.
GİZLİ BÖLMELERİNE ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR
Suriye’de devrilen Esad rejiminin işkence merkezi olarak nitelendirilen Sednaya Hapishanesi’ne gelen Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunması ekipleri, Sednaya’nın gizli bölmelerine ulaşmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
Suriye’de işkence üssü olarak bilinen hapishanenin birden fazla yer altı katından oluştuğu tahmin ediliyor.
Aralıksız görev alan ekipler, alt katlara inmeye çalışıyor.
TUTSAKLAR KURTARILMAYA ÇALIŞILIYOR
Suriye Sivil Savunması, Şam’da devrilen Esad rejimiyle özdeşlesen ve işkenceleriyle bilinen Sednaya Hapishanesi’nden kurtulanların, cezaevinin yer altı hücrelerinde de tutulanların bulunduğuna yönelik ifadelerini araştırmak üzere harekete geçtiğini duyurdu.
Beyaz Baretliler Başkanı Raid Salih, X’ten yaptığı açıklamada, Sednaya’ya 5 uzman acil müdahale ekibinin gönderildiğini, bu ekiplere hapishanenin düzenine hakim 2 rehberin yardımcı olduğunu bildirdi.
Havalandırma yetersizliği sebebiyle neredeyse boğulmak üzere olan tutsakların kurtulabilmesi için çabaların sürdüğü vurgulanarak, güvenlik kameralarında görülebilen tutukluları serbest bırakabilmek üzere yer altı katlarının elektronik kapılarının açılması gerektiği kaydetti.
CEZAEVİ ÇALIŞANLARINA ÇAĞRI
Öte yandan, bölgedeki yetkililer, devrik rejimin eski askerlerine ve cezaevi çalışanlarına kapıların şifrelerini vermeleri çağrısı yaptı.
CEZAEVİNDEN ‘SÜRÜNEREK’ ÇIKTILAR
Sosyal medya ve bazı haber kaynaklarından paylaşılan görüntülerde Sednaya’yı basan göstericiler ile cezaevinden kurtarılanlar yer alıyor.
Özgürlüğüne kavuşanların arasında annesiyle tutulan küçük çocuklar da bulunuyor.
Görüntülerin bazılarında eski tutsakların işkencelerden dolayı yürüyemediği, cezaevinden “sürünerek” çıktıkları görülüyor.
“ESAD DÜŞTÜ, KORKMAYIN”
Sednaya Hapishanesi Tutuklular ve Kayıplar Derneği (ADMSP) tarafından paylaşılan videoda da Sednaya’dan serbest bırakılan kadınlar görülüyor.
Görüntülerde kadınlara “Esad düştü, korkmayın!” denilerek güvende oldukları belirtiliyor.
Sosyal medyada paylaşılan başka bir görüntüde de Sednaya’dan salıverilenlerin arasında akrabalarının olup olmadığını görmek için cezaevi yakınlarında bekleyenler yer alıyor.
“54 KİŞİ… İDAMIMIZ BUGÜNDÜ”
Şam sokaklarında çekildiği söylenen diğer kayıtta da özgürlüğüne kavuşanların sokaklarda koştuğu görülüyor.
Görüntüde kurtarılan tutsaklardan biri yoldan geçen kişiye ne olduğunu soruyor ve aldığı “Rejimi devirdik.” cevabını karşısında mutluluğunu gizleyemiyor.
Sosyal medyada dolaşıma giren başka bir videoda da Suriyeli tutsağın, idamına saatler kala Baas rejiminin çökmesiyle özgürlüğüne kavuştuğunu, “İdamımız yarım saat önceydi. 54 kişi.. İdamımız bugündü.” sözleriyle aktarıyor.
RAPORLARA ULAŞILDI
Uluslararası kuruluşların yayımladığı raporlara göre, başkent Şam’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve çöken rejimin Savunma Bakanlığına bağlı Sednaya Askeri Hapishanesi’nin Mart 2011’deki olayların ardından rejim karşıtı barışçıl göstericiler ve rejim karşıtı askeri unsurların tutulduğu üsse dönüştüğü bildiriliyor.
Raporlarda, cezaevinde devrilen rejim yetkililerinin alıkoydukları binlerce kişinin öldürülmesini sessiz ve sistematik şekilde organize ettikleri kaydediliyor.
Rejimin, cezaevinde “toplu idam” yoluyla yargısız infazlar gerçekleştirdiğini ortaya koyan raporlarda 2011 ile 2015 yılları arasında her hafta, bazen de iki haftada bir yaklaşık 50 kişinin asıldığı aktarıldı.
İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA TUTULDULAR
Raporlar, ayrıca rejimin, Sednaya’da alıkoyduklarını kasıtlı şekilde insanlık dışı koşullarda tuttuğunu, onlara defalarca işkence yaptığını ve sistematik olarak yiyecek, su, ilaç ve tıbbi bakımdan mahrum bıraktığına işaret ediyor.
Uluslararası Af Örgütünün 2017’deki araştırması, 2011’den beri Sednaya’daki cinayet ve işkencelerin, ülkedeki sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik saldırının parçası olarak yapıldığını ve rejimin politikasının parçası olarak yürütüldüğünü gösteriyor.
Af Örgütü, raporunda, çöken rejimin yetkililerinin Sednaya’daki ihlallerinin insanlığa karşı suç teşkil ettiği sonucuna vardıklarını aktardı.
‘SEZAR’ KOD ADLI ASKERİN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLARA İLİŞKİN DETAYLAR
Suriye rejim ordusunda görev yapan ve iç savaş boyunca askeri hastanelere getirilen cesetleri kayıt altına almakla sorumlu “Sezar” kod adlı askerin çektiği fotoğrafların, rejim tarafından işkence ve insanlık dışı yöntemlerle öldürüldüğü belirlenen, yaşları 20 ile 40 arasında değişen yaklaşık 11 bin kişiye ait olduğu düşünülüyor.
Mayıs 2011 ve Ağustos 2013 tarihleri arasında çekilen fotoğraflarda yer alan cesetlerdeki yaralar, rejim güçlerinin askeri tesislerinde tutulanların nasıl işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü gösterdiği için kanıt değeri taşıyor.
“Sezar” kod adlı askerin çektiği 55 bin kadar fotoğraf, ilk kez 2014’te yayınlanmıştı.
Söz konusu fotoğraflar, Esad rejiminin sistematik işkence yaparak ve aç bırakarak öldürmek dahil işlediği savaş suçlarının delili olarak büyük ses getirmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)Öznur Kaya
Editor
Haber Kaynak : ENSONHABER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
08 Ocak 2025SPOR
08 Ocak 2025GÜNDEM
08 Ocak 2025SPOR
08 Ocak 2025SPOR
08 Ocak 2025GÜNDEM
08 Ocak 2025GÜNDEM
08 Ocak 2025