ERİŞKİN Aşı Polikliniği Sorumlu Hekimi Uzman Dr. İrem Altunoluk, zona hastalığının ortalama her 100 kişiden 3-4’ünde görüldüğünü, 85 yaşına kadar hastalığa yakalanma riskinin yüzde 50’ye ulaştığının söyleyerek, “Yeni geliştirilen rekombinant zona aşısı hem hastalığın sıklığını hem de şiddetli sinir ağrılarına yol açan postherpetik nevraljiyi önemli ölçüde önleyerek ileri yaş grubu için güçlü bir koruma sağlıyor” dedi.
Güven Hastanesi Erişkin Aşı Polikliniği Sorumlu Hekimi Uzman Dr. İrem Altunoluk, yaşlı nüfusta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen zona (herpes zoster) hastalığı ve buna karşı geliştirilen yeni nesil rekombinant aşı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Altunoluk, zona hastalığının ileri yaş grubunda hem sıklık hem de komplikasyon açısından artış gösterdiğini belirtti ve özellikle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen postherpetik nevralji (PHN) konusunda uyarılarda bulundu. Altunoluk, yıllık zona hastalığı sıklığının 100 kişide ortalama 3 ila 4 vaka olduğunu kaydetti ve 50 yaş üzerindeki grupta görülme oranlarının daha yüksek seyrettiğini ifade etti. Dr. Altunoluk, “Bir kişinin zona geçirme riski 60 yaşına kadar yüzde 25 iken, 85 yaşına kadar bu oran yüzde 50’ye kadar yükseliyor. Yaş ilerledikçe hastalık komplikasyonları da daha sık ve daha ağır seyretmektedir” diye konuştu.
‘UZUN SÜRELİ VE ŞİDDETLİ SİNİR AĞRISI’
Dr. Altunoluk, zona hastalığının en sık karşılaşılan komplikasyonu olan PHN’nin, uzun süreli, şiddetli sinir ağrısı yaratarak hastaların gündelik yaşamlarını güçleştirdiğini belirtti. PHN ağrısının aylarca, hatta yıllarca sürebileceğini ifade eden Dr. Altunoluk, “Rekombinant zona aşısı, postherpetik nevraljiye karşı güçlü bir koruma sağlayabilir. Bu sayede hastalığa bağlı yaşam kalitesi kayıplarının önüne geçmek mümkün. 50 ila 69 yaş arasında bu aşı, zona hastalığını önlemede yüzde 97; 70 yaş ve üzeri kişilerde ise yüzde 91 etkilidir. Ayrıca 50 ila 59 yaş arasında PHN’yi önlemede yüzde 91, 70 yaş ve üzeri grupta ise yüzde 89 koruma sağlar. Ekim 2017’de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan rekombinant zoster aşısı, yetkili kurumlarca 50 yaş ve üzerindeki sağlıklı kişilere de tavsiye ediliyor. Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) tarafından da önerilmektedir. 50 yaşın üzerindekilere, daha önce zona geçirip geçirmediğine bakılmaksızın, 2-6 ay arayla iki doz halinde rekombinant zona aşısı yapılması tavsiye ediliyor” dedi.
Altunoluk, zona aşısının korunmada ve komplikasyon riskini azaltmada önemli bir adım olduğunu hatırlatarak, vatandaşların hekime danışarak aşılanma konusunda bilgi edinmelerini tavsiye etti. Özellikle50 yaş üzerindeki kişilerin hem hastalığa karşı hem de PHN gibi uzun süreli ağrı yaratan komplikasyonlara karşı en etkili önlemin aşı olduğunu vurguladı.
Haber Kaynak : SONDAKIKA.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024